Inregeling en debietmeting

Het belang van een goed ingeregeld ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem zal maar optimaal werken wanneer alle ventielen afgeregeld zijn om de juiste debieten door te laten. Bij een balansventilatiesysteem is dit nog belangrijker voor een goede werking: het verschil tussen het totale aangevoerde en het totale afgevoerde volume aan lucht mag niet groter zijn dan 20% om in balans te zijn. 

Behalve het verzekeren van de goede werking van uw systeem, heeft een goede afstelling ook een positieve invloed op de levensduur van uw installatie. Daarnaast heeft een goede afregeling ook een belangrijke invloed op de E-peilberekening van uw woning. Een systeem dat volledig in balans is kan gemakkelijk een winst 5 à 6 E-peilpunten opleveren (uiteraard afhankelijk van de overige variabelen). Hiervoor moet die inregeling wel gestaafd worden met een EPB-conform meetrapport. 

Het inregelrapport

U kan bij ons terecht voor deze inregeling van uw systeem: wij voeren deze inregeleningen uit volgens NBN D50-001 voor residentiële toepassingen en NBN EN 13779 voor overige ruimtes. Het inregelrapport vormt daarna een onderdeel van ventilatieprestatieverslag, en kan door de EPB-verslaggever gebruikt worden in de E-peilberekening.